Biografie Jeanine Nieuwenhuis


Ik ben geboren op 6 mei 1995 in het Zeeuwse Serooskerke. Ik ben op jonge leeftijd begonnen met het rijden op pony’s. Toen ik zes jaar was, kreeg ik een eigen pony. Een jaar later reed ik mijn allereerste wedstrijd. Mijn eerste pony was een dressuurpony. Daarna heb ik een uitstapje gemaakt naar springpony’s. Hiermee heb ik de Z-klasse gehaald. Uiteindelijk koos ik in 2006 definitief voor dressuur. Hier ligt mijn hart. De uitdaging om iedere dag beter te worden, maakt de dressuur voor mij het leukste discipline binnen de paardensport.

2003

Start van mijn lessen bij Thamar Zweistra van Stal Hexagon. Eerst op pony’s, en vanaf 2007 ook op paarden. In 2012 krijg ik de kans om fulltime te werken bij Stal Hexagon.


2012

Een topjaar voor mij. Ik bereik mijn doel om de jongste grand-prix ruiter ooit van Nederland te worden. Ik debuteer in dit jaar als zestienjarige dressuuramazone in de Grand Prix in Schaijk en scoorde 63,14%. Verder behaal ik dit jaar mijn Havo-diploma en haal ik de scores die nodig zijn om deel uit te maken van het nationale A-kader Junioren. Ik word ook geselecteerd voor het EK Junioren in Bern (Zwitserland) met Hexagon‘s Baldacci. Individueel eindig ik op de dertiende plaats. Met het team winnen we goud!


2013

In dit jaar rijd ik verschillende wedstrijden, en met succes! Zo word ik Nederlands Kampioen bij de Junioren met Hexagon’s Baldacci. Tijdens het Ek Junioren in Compiègne (Frankrijk) behalen we met ons team zilver en eindig ik individueel op de zesde plaats. Ook hier rijd ik met Hexagon’s Baldacci.

2014

In Biarritz (Frankrijk) neem ik deel aan de CDIU25 Grand Prix en de Young Riders. De resultaten zijn super: CDIY 2e Kur (71.00%) met Hexagon’s Baldacci en CDIU25 Grand Prix 2e Kur (67.72%) met Truemanda. Verder eindig ik dit jaar als tweede tijdens het NK Young Riders met Hexagon’s Baldacci. Ook dit jaar mag ik weer deel uitmaken van het EK team, maar nu in het Young Riders team. Het EK vindt plaats in Arezzo in Italië. Met het team winnen we een zilveren medaille, individueel behaal ik een heel mooie 4e plaats in de kür op muziek.

2015

Ik ben geselecteerd voor het EK Young Riders in Vidauban (Frankrijk. De resultaten zijn top: zilver met het team met Hexagon's Baldacci, 11e individueel (70.789%); 8e individuele proef (71.421%) en 6e Kür (75.950%). Dit is tevens mijn laatste wedstrijd met Hexagon’s Baldacci, een paard dat mij veel successen heeft bezorgd. Het afscheid van Hexagon’s Baldacci heeft te maken met de keuze die ik maak om verder te gaan bij Tim Coomans Dutch Sport Horses. Ik krijg hier de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen met talentvolle paarden. Vrij snel daarna word ik 2e in de PAVO CUP voor 4-jarigen en 3e bij de Subli Kampioenschappen jonge dressuurpaarden. Sinds dit jaar ben ik tevens gediplomeerd instructeur wedstrijdsport dressuur.

2016

EEN GEWELDIG JAAR!! In dit jaar hebben TC Athene en ik alle wedstrijden gewonnen waar we aan deelnamen en wonnen in Oliva Nova zilver met het team en werden EUROPEES KAMPIOEN young riders in de individuele proef ( 78,974%) en in de kur op muziek (81%). Ook namen we dit jaar deel aan het WK jonge paarden met Great Lady TC, we wisten hier de kleine finale te winnen.

2017

We hebben de overstap gemaakt naar de U25, werden gelijk 2e in Amsterdam en mochten deelnemen aan het EK in Lamprechtshausen waar we met het team zilver weten te winnen. Ook werden we dit jaar met 2 paarden geselecteerd voor het WK jonge paarden nl. met Great Lady TC en met Genua TC.

2018

Winnaar van Jumping Amsterdam, Den Bosch, Nieuw en Sint Joosland en wat het mooiste was dit jaar was de deelname aan het CHIO in Aachen waar we de kür wisten te winnen. Ook mochten we weer naar het EK U25 dit jaar in eigen land nl. Exloo. Met het team behaalden we een zilveren medaille

2019

Nederlands kampioen indoor en outdoor
In San Giovanni, Italië werden we EUROPEES KAMPIOEN U25 individueel en Kür en wonnen we ook de landenproef.


Mijn volledige biografie vind je op de website van de KNHS.